Zo begon het

In januari 1998 bezochten we Suriname voor het eerst. Het is een land waarin de armoede zich nadrukkelijk manifesteert.

Wij wilden ons steentje bijdragen om dat enigszins te verlichten en zamelden sport- en kinderkleding en vele andere goederen in dat we ter plekke in Suriname over handigen aan vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties en natuurlijk aan de Surinaamse Voetbalbond.

En daarmee sneed het mes aan de derde kant

In juni 1997 speelde in het Galgenwaard stadion een All Star Team uit de Nederlandse competitie, tegen een team van spelers van Surinaamse afkomst: de SURI-profs. De wedstrijd was een gezamenlijk initiatief van het bestuur van de Stichting Voetbalsport Suriname (SVS) en Will van Rhee, manager KNVB en adviseur SVS.

De Stichting Voetbalsport Suriname heeft als doel het bieden van ondersteuning vanuit Nederland aan de ontwikkeling van de voetbalsport in Suriname. De SVS wordt ondersteund door de Stichting SURI-profs. De opbrengst van deze wedstrijd, circa 100.000 Euro, was bestemd voor de renovatie van het André Kamperveen stadion te Paramaribo. Aansluitend ging een team met SURI-profs naar Suriname, inclusief Will om daar enige wedstrijden te spelen.

De Stichting Voetbalsport Suriname had in 1995 in het kader van het 75 jarig bestaan van de Surinaamse Voetbalbond het eerste bezoek van de SURI-profs aan Suriname georganiseerd. Het tweede bezoek in 1997 was voor de SVS aanleiding om initiatieven te ontwikkelen om jaarlijks in de “winterstop” een ploeg uit de Nederlandse competitie in Suriname te doen verblijven voor hun trainingsstage. In het kader hiervan benaderde Will, net terug in Nederland, enige voetbalvrienden met de vraag of men interesse had om Suriname te bezoeken en wat wedstrijden te spelen. Het mes sneed daarmee aan twee kanten:

  • Zo zou zichtbaar worden, dat het goed mogelijk is om met een team van circa 15 mannen een dag of tien in Suriname te verblijven en aldaar een serie wedstrijden te spelen. Vervolgens kon die ervaring door SVS gebruikt worden om professionele teams uit de Nederlandse voetbalcompetities te stimuleren hun trainingsstage in Suriname te beleggen. Dat op zijn beurt zou een enorme stimulans zijn de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal.
  • Een groep vrienden zou een indrukwekkend avontuur beleven.

Ontwikkeling

De groep was van begin af aan een echt team. Met de ervaringen vanuit de eerste trip voelden de mannen zich als groep sterk verbonden met het land en de mensen van Suriname. Vanaf dat moment noemden we ons “Vrienden van Suriname”.

Pas teruggekeerd besloten we dat de trip in 1998 niet de laatste zou zijn. In januari 2001 volgde de tweede trip. Weer verzamelden we veel materiaal voor diverse Surinaamse maatschappelijke organisatie. En inmiddels

  • zijn er tal van zeecontainers verscheept naar Suriname met sportkleding, kinderkleding, medische apparatuur, schoolspullen etc. etc..
  • hebben in opeenvolgende jaren Roda JC (1999), de Graafschap (2000), Sparta (2001), Fortuna Sittard (2002) en NAC (2003) hun trainingsstages gedurende de winterstop in Suriname gehouden. Tussendoor hielden ook RBC Roosendaal en Willem II hun stage in Suriname. Al de clubs werden vergezeld van toptrainers (Mario van de Ende, Bossen, Braamhaar, Haverkort e.a.), die met clinics hun overzeese collega’s de professionele kneepjes van het trainersvak leerden.
  • hebben we in januari 2004 onze derde trip door Suriname gehad. Het reisverslag kunt u op deze site lezen.
  • en zijn ook in 2004 alweer de eerste zeecontainers met goederen verscheept.